I begynnelsen var Bob

I begynnelsen var Bob
Antal sidor:
284
Upplaga:
1
Kategori:
Författare:
ISBN:
9789188279286
Utgivningsdatum:
2016-05-17
Förlag:

Meg Rosoff är 2016 års ALMA-pristagare! "Meg Rosoff har en osentimental men intensivt nära kontakt med den pubertala människan som följer med långt upp i åldrarna." Kvällsposten Tänk om Gud är en lat, slapp och likgiltig tonårskille som heter Bob? Som slarvade igenom hela skapelsen på bara sex dagar och som sedan dess inte har lagt många strån i kors för att få livet på planeten att fungera? Tänk om Bob dessutom blir kär stup i kvarten, och orsakar naturkatastrofer i pur extas? Tänk dig om han en dag, en helt vanlig dag, förälskar sig så till den grad att ... Nej. Fy. I begynnelsen var Bob har bannlysts av den kristna högern i både USA och Storbritannien. Boken kan också beskrivas som en korsning mellan filmen Bruce Almighty och den internationellt kultförklarade Liftarens guide till galaxen. Meg Rosoff debuterade som författare vid 47 års ålder.

Hon ses som en av de främsta att överskrida både genrer och ålderskategorier. 2016 tilldelades hon det prestigefyllda ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award).

"Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap." ALMA-juryns motivering "Här vänder hon på perspektiven och visar fram en verklighet som tvingar oss att konfronteras med och ta ställning till vedertagna sanningar. Och hon gör det med bländande humor." Åsa Warnqvist, Svenska Dagbladet "Jag faller pladask när jag ser Jessika Gedins intervju med amerikanska Rosoff i Babel i SVT och vill läsa precis allt hon har skrivit nu med en gång. Vilken underbar svart humor! Vilken befriande och bra syn på ungdomar och litteratur! /.../ Ungdomsböckerna har inbjudande omslag på sina mjuka pärmar och jag får lust att sätta båda i händerna på en fjortonåring i min närhet. I stället öppnar jag en och börjar läsa. Precis som jag hoppades så räcker det med några meningar för att jag ska inse att husets tonåring får vänta en stund på den här. Nu ska jag umgås med Rosoff ett tag." Maria Näslund, Göteborgs-Posten

Oppvekst. Vincents far Theodorus Van Gogh var prest i Groot-Zundert i det sydlige Holland. Bob Dylan framstår idag som ett av den populära musikhistoriens viktigaste centrum. mars 1853, fødte Anna van Gogh en sønn, nemlig Vincent. Han åpner. I mangel av håndkle tok han sin datters smekke fra tørkestativet for å skjule utstyret. Bob Dylan - musiken och artisten. Andre inndelinger Da Arna, Fana, Laksevåg og Åsane var egne kommuner utgjorde de hver sitt lensmannsdistrikt og inngikk, sammen med det tidligere. Hans verk har blivit förebilder.