Smärtgräns : att leva med whiplash

Smärtgräns : att leva med whiplash
Antal sidor:
308
Upplaga:
1
Författare:
ISBN:
9789187507410
Utgivningsdatum:
2013-09-16
Förlag:

"Med ett färgrikt galleri över läkare, sjukgymnaster och sociala handläggare illustrerar Lina på ett träffande och stundtals humoristiskt sätt vad en whip-lash-patient kan förväntas möta i sjukvårdens labyrinter. Linas bok är därför tankeväckande och även lärorik för alla sjukvårdsarbetare av olika slag som förväntas komma i kontakt med denna typ av patienter." Krister Wulff, Docent i Ortopedi, Ystad "Smärtgräns" är en fantastisk bok. Gripande, personlig och välskriven. Jag läser regelbundet men oftast i kortare tidsblock av typen "då och då" och kan inte komma ihåg senast jag var så uppslukad av en text att jag sökte mig dit varje ledig stund jag fick." Johannes Grufstedt, Malmö Den 21 februari 1999 är det blixthalka på Malmös gator. 25-åriga Lina sitter i bilens baksäte och håller sig krampaktigt fast. Den höga hastigheten kombinerat med blixthalkan leder till att bilen får sladd och voltar. "Smärtgräns" beskriver hur det är att få en livslång whiplashskada med allt vad det innebär, såsom nacksmärta, huvudvärk, yrsel, tinnitus, bäckensmärtor och mycket mer. Istället för att fortsätta vara en aktiv ung kvinna blir Lina vingklippt och inkastad i en förvirrande och ofta nedbrytande värld. En värld fylld av försäkringskassa, arbetsförmedling, försäkringsbolag, advokat och svensk byråkrati, som ofta sätter mer käppar i hjulet än försöker hjälpa. Trots alla motgångar vägrar hon ge upp. Hon lär sig se möjligheter istället för hinder och utbildar sig till både feng shui-konsult och personlig tränare. Linas motto blir "ingenting är omöjligt - det omöjliga tar bara lite längre tid".

"Smärtgräns - att leva med whiplash" är en självbiografisk berättelse skriven utifrån dagböcker, läkarjournaler, advokatanteckningar, dokument från myndigheter och Linas minnen. Läsaren får följa henne från 1999 till 2011 - i situationer som har lett till sorg, ilska, glädje, hopp, förtvivlan, humor, vanmakt, acceptans, insikt och personlig utveckling. LINA SELLGREN är född 1973 och bor sedan vuxen ålder i Malmö. Förutom skrivandet så utbildar sig Lina även inom coaching och yoga.

Just nu har jag fullt upp med att få. Förutom fibromyalgin blev Ulrika diagnosticerad med whiplash.

The patient refers pain and. Boken. Att gå tillbaka och läsa om hur det var att leva med whiplash gör mig ännu mer ivrig att leva mitt liv. Jag får belasta till smärtgräns. Turboladda kroppen med rå energi. Får prata med smärtdoktorn nästa vecka istället. Men ca 700 kronor i månaden är jag ok med att ha gått.