438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar
ISBN:
9789170369025
Utgivningsdatum:
2013-10-04
Förlag:

»Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått snett. Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen. Fem dygn senare låg vi skjutna och blodiga i öknen. Men när det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början. En berättelse om rättslöshet, propaganda och storpolitik. Efter en Kafkaartad rättegång dömdes vi till elva års fängelse för terroristbrott.

Och vi var långt ifrån ensamma.

I fängelset satt journalister och politiker som dömts på löpande band för att det inte gått i diktaturens ledband. Vår skildring av olja förvandlades till en historia om bläck. Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt - i en värld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck - skapade vi en vardag med hjälp av stenhårda rutiner. Fråntagna våra skosnören och vår yttrandefrihet försökte vi bevara det mest värdefulla man har: friheten att själv bestämma vem man är. Här är vår berättelse om 438 dagars helvete.« Johan Persson & Martin Schibbye

438 dagar: vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar. Persson, Johan & Schibbye, Martin. 11-11. Göteborg: Offside Press, 2013 Aktuellt.

438 dagar: vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar. 20 Kärlek som gör ont Jag pratar med författaren och bloggaren. Persson, Johan & Schibbye, Martin. TORSDAGEN DEN 22 SEPTEMBER. Persson, Johan & Schibbye, Martin. TORSDAGEN DEN 22 SEPTEMBER.