Hjärnan

Hjärnan
Antal sidor:
496
Upplaga:
1
Kategori:
ISBN:
9789185565597
Utgivningsdatum:
2012-10-15

Detta är en spännande bok om vad vi har i huvudet, full av bearbetad forskarkunskap som serveras på ett fat för dig som vill veta mer om hur hjärnan fungerar. Denna nya utgåva är reviderad, vi har bett Sveriges kunnigaste forskare och läkare att uppdatera sina kapitel med de senaste forskningsrönen. Nya kapitel har även tillkommit. Här finns grundkunskap om den friska hjärnan och inblickar i aktuell forskning om sjukdomar och skador. Vad har t.ex. hänt med sökandet efter bot mot Alzheimers sjukdom, kommer vi att kunna vaccinera oss i framtiden? Kommer den framväxande kunskapen om stamceller att kunna hjälpa oss? Vad tror forskarna om framtidens mediciner och behandlingar? Enorma mängder information om såväl tillståndet i kroppen som omvärlden bearbetas av våra hjärnor under var dag av våra liv - läs om hur det är möjligt. Våra elektroniska bredband bleknar av avund! Det här är ett samtida standardverk om hjärnan och de sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar som drabbar vårt viktigaste organ, för alla som behöver förstå, för alla som har lust att lära sig mer. Svensk neurovetenskaplig forskning är framstående vid en internationell jämförelse, och vi har dessutom forskare som är angelägna om att dela med sig av de senaste upptäckterna. INNEHÅLLSFÖRTECKNING FörordAnna Josephson och Lars Olson Hjärnan genomlystLars Olson 1. Centrala nervsystemetAnna Josephson 2.

Hjärnbarkens funktionMartin Ingvar 3. Synapser och signaleringLennart Brodin och Tomas Hökfelt 4. SynenBerndt Ehinger 5. Hörseln och hjärnanErik Borg 6. Nätverk styr våra rörelserPeter Wallén, Ole Kiehn, Abdel El Manira och Sten Grillner 7. Hjärnan och medvetandetGermund Hesslow 8. MinnetLars Nyberg och Lars Bäckman 9. SömnenTorbjörn Åkerstedt 10. EmotionerArne Öhman och Andreas Olsson 11.

Fostrets och barnets hjärnaHugo Lagercrantz och Lars Olson 12.

Kvinnors och mäns hjärnorAnnica Dahlström 13.

Hjärnans belöningssystem och beroendeStefan Brené och Lars Olson 14. SmärtaBjörn Meyerson och Bengt Linderoth 15. BarnpsykiatriAnne-Liis von Knorring 16. Läs- och skrivsvårigheterIngvar Lundberg 17. ÅngestsjukdomTomas Furmark och Mats Fredrikson 18. SchizofreniFrits-Axel Wiesel och Ingrid Agartz 19. Depression och bipolär sjukdomAlexander Mathé 20.

Traumatisk hjärnskadaLars Hillered och Per Enblad 21. RyggmärgsskadorMikael Svensson och Lou Brundin 22. EpilepsiLars Forsgren och Torbjörn Tomson 23. HjärntumörerLeif G Salford 24. StrokeBo Norrving 25. HuvudvärkKarl Ekbom och Elisabet Waldenlind 26.

InfektionerKrister Kristensson 27. Multipel sklerosFredrik Piehl och Tomas Olsson 28. Parkinsons sjukdomOlle Lindvall och Anders Björklund 29. Alzheimers sjukdom och vaskulär demensAlina Solomon, Miia Kivipelto och Bengt Winblad 30. Amyotrofisk lateralsklerosSten-Magnus Aquilonius och Peter Munch Andersen Författarpresentation Register HjärnavbildningAnna Josephson och Lars Olson Minnesgiganter och mattesnillenLars Olson HjärndödsbegreppetAnna Josephson Sällsynta sjukdomar som drabbar nervsystemet Lars Olson

Då biologilärare är med på mitt CV så fascineras jag stort av hjärnforskning och tycker att det är mycket spännande med de saker de kan komma fram till. A very important scientific article about the brain activity of HSPs has just been published. Undrar DU över Acetylsalicylsyra. | Kulor kvar: 44 Använd en kula till att hoppa över en annan kula så tas den bort. Direktsänt morgonprogram.

Hailed as the greatest pickpocket in the world, Apollo Robbins studies the quirks of human behavior as he steals your watch. Kultur och miljö påverkar vår hjärna och därmed hälsa, välbefinnande och lärande. Hjärnguiden är en resurs för alla som vill lära sig mer om hjärnan. Posttraumatisk stress är inte ovanligt hos personer som flytt från krigsdrabbade områden.