Allt som återstår

Allt som återstår
Författare:
ISBN:
9789146222927
Utgivningsdatum:
2012-09-10

Gripande kvinnoöde Allt som återstår är en familjehistoria som tar sin plats i ett kargt bohuslänskt landskap i början av 1900-talet, genom årstider och människoöden, förbi historiska skeenden och åldersväxlingar, hela tiden med ett sjungande, målande språk. En berättelse om en kvinna, som i sin vanlighet blir alldeles unik.Emma växer som yngsta dottern upp på gården Morlandstegen i Torp på Orust. Mat har man på bordet, man har egen mark, det finns hästar och kor och det finns fisket. Men tiderna är hårda och längtan bort, till något bättre, brinner starkt i ungdomens bröst.

Tre av syskonen tar sig ända till Amerika. Emma däremot blir kvar på gården med fadern Christian och gifter sig ung med drängen Emil efter att hon blivit med barn. De inleder ett ordlöst äktenskap med starka fysiska band. Sida vid sida sköter de gården, alltmedan barnaskaran blir större. Emmas roll blir likt mammans före henne att tjäna, finnas till hands och vårda. Efter faderns bortgång förändras tillvaron, huset blir tystare, tillgångarna krymper, bekymren tilltar. Och ute i Europa står första världskriget för dörren. Emma känner sig nu mycket långt ifrån sina emigrerade syskon, längre än någonsin. Stjärnorna på himlen är förstås de samma, men också andra. Emil har äntligen blivit man i huset, men bouppteckningen efter Christian har tagit hårt på familjen och numera räcker pengarna aldrig till. Skulderna bara ökar.

De har fyra barn nu, det ska bli ytterligare två, som föds under krigsåren. Barnen kräver alltid någonting av sin mor, det tar liksom aldrig slut. Händernas göromål och huset och barnen fyller varje sekund. En gripande berättelse om en kvinnas kärlek, ensamhet och utsatthet. Omslagsformgivare: Annika Lyth

…som anslöt till HIF redan 2004 och, på tisdag, kommer till Olympia med sin nya klubb. Intresset för handboll är stort i den del av Sverige som jag bor i - både bland publiken och i media. Framför allt utsökta trettiotalsprylar, mormors gamla finserviser, icke unika böcker, och. 10.

I dag återstår fem arter och det är en kamp mot tiden om vi. Godaste receptet på pulled pork till burgare och tacos. Tidigare var koltrasten en utpräglad. En hemsida om hur man bygger vindkraftverk, vattenhjul, luftsolfångare och generatorer.